Jogi átvilágítás

vállalkozások átvilágítása befektetési döntés előkészítése érdekében
Jogi átvilágítás

Érdemes jogi átvilágítást végeztetni, ha egy befektetés során a befektető nem ismeri a céltársaságot, vagy bizonyos anomáliákat szeretne feltárni, a megfelelő döntési pozíció elérése érdekében.

Mi a jogi átvilágítás célja?

A jogi átvilágítás célja, hogy a befektetések előkészítése során a befektetőnek már lehetősége legyen megismerni a remélt befektetés kedvezményezettjét (közismertebb nevén a céltársaságot), de értelemszerűen nem tudja feltárni az összes jogi kockázatot.

Irodánk a jogi átvilágítás során feltárja a befektetés lényeges jogi kockázatait, megvizsgáljuk a céltársaság szervezetének és működését, valamint ismertetjük megbízónkat a veszélyeztető jogi tényekről és körülményekről a befektetésének megtérülése érdekében.

Ügyfeleinket tájékoztatni szoktuk, hogy a befektetések előkészítése általában hosszú, több hónapos folyamat, ezért érdemes időben elkezdeni a céltársaság jogi átvilágítását. Jelentősen meg tudja gyorsítani a folyamatot, ha egy céltársaságnál vezetve volt a Határozatok Tára, rendelkezik szerződéses nyilvántartással és/vagy az ingatlanállományát ingatlankaszterben összegezte.

A jogi átvilágítás során irodánk megvizsgál minden olyan tényt és adatot, ami befektető befektetési döntéséhez szükséges:
  • A céltársaság cégjogi struktúráját, tulajdonosi körét;
  • Egyes munkakörökhöz tartozó típusszerződéseket;
  • A céltársaság ingatlanállományát, míg ingók esetében csak nagyobb értékű, vagy nagyobb volumenű ingóknak van jelentősége;
  • A szellemi tulajdont, főként a know-how, az IP, vagy védjegy azok a szellemi jogok, amiknek a jogi szempontú vizsgálata a céltársaság későbbi profittermelő képessége miatt nélkülözhetetlen. 

Milyen megállapítások születhetnek a folyamat végén?

Az átvilágítási folyamat végén a gyakorlatban három féle megállapítás szokott születni, attól függően, hogy az adott jogi kockázat milyen mértékben veszélyezteti a befektető befektetésének megtérülését.

  • A legsúlyosabb kockázatok azok, amelyek nem kezelhetők (például egy szerződés újratárgyalásával), és olyan mértékben veszélyeztetik a befektető megtérülését, hogy a befektetés nagy valószínűséggel kizárható.
  • Enyhébb kategóriába tartoznak, azok a jogi kockázatok, amiket ugyan javasolt még a befektetést megelőzően kezelni, de önmagukban nem jelentenek kizáró körülményt (tipikus példája a hiányzó ügyvezetői szerződések megkötése).
  • Végül a harmadik kategóriába sorolhatók azok a javaslatok, amelyek kezelése nem nélkülözhetetlen, de a céltársaság szabályos, vagy szabályozott és átlátható működéséhez (esetleges későbbi értékesítéséhez) nagy mértékben hozzájárulhat. Ilyen lehet például egy SZMSZ, vagy igazgatósági ügyrend elfogadása.
Amennyiben jogi átvilágítást szeretne végeztetni, vagy kérdése adódik, várjuk szíves jelentkezését!

További tartalmak Vállalkozásoknak

Dr. Micskey Ügyvédi Iroda I Debrecen Jogi tanácsadásra van szüksége?

Mi meghallgatjuk a problémáját, majd ismertetjük a megoldás irányát és az együttműködés kereteit.